Nieuwsgierig geworden?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best.
Ja, ik wil contact
16-12-2014 / Artikel

4 Praktische Wft Leertips die je voor je Examen laten slagen

Zoals veel mensen wel weten, is het Wft niet iets om licht op te vatten. Waar het slagingspercentage van 29,9% in Juni naar 48,4% in Oktober is gegaan, zijn er toch veel deelnemers die het Wft niet halen.Hoe kan je toch net dat beetje extra krijgen om toch voor het Wft examen te slagen? Wij zetten 4 praktische Wft leertips voor je op een rijtje om je op het goede spoor te zetten.

1. Plan je examendatum ruim van tevoren in

Onze Wft leertips beginnen bij het eindstation: het examen. Het is in het begin wellicht een beetje “eng” om het examen nu al in te plannen, maar deze werkwijze is erg effectief. Met een einddatum heb je iets om naartoe te werken. Je zal doelgerichter te werk gaan en je veel beter aan je studieschema houden. Je kan het ook zo zien: als je het inplannen van het examen uitstelt, stel je het studeren eigenlijk ook uit.

Zorg dat de datum van het examen ook niet te lang na de laatste lesdag is ingepland. Zoals je zelf waarschijnlijk wel kunt raden zal je je examen beter doen als de lesstof nog vers in je geheugen zit. Denk hierbij dus aan de richtlijn van een examen dat maximaal 2 weken na de laatste lesdag is ingepland.

 

2. Kwaliteit boven kwantiteit: Deel je studietijd effectief in

Er zijn veel mensen die een aantal of zelfs 1 hele dag per week wijden aan het leren/studeren. Een hele dag blokken is een mooi initiatief, maar uiteindelijk zwak je af. Het is veel effectiever om in meerdere, korte sessies te leren in plaats van 1 lange zitting. Denk hierbij 1 of 2 uur per dag.

Niet alleen zal je hierdoor lesstof effectiever tot je nemen, maar kan je ook veel flexibeler te werk gaan. 1 á 2 uurtjes per dag is immers veel makkelijker tussen ander werk en verantwoordelijkheden in te plannen dan een volle dag aan quality time.

 

3. Studeer in de juiste omstandigheden

Dit punt klinkt misschien vanzelfsprekend, maar veel mensen zien dit toch over het hoofd. Er komt dan ook meer dan gedacht bij kijken:

  • Maak een leerschema en probeer je hier strak aan te houden;
  • Studeer op het juiste moment van de dag; dus wanneer je het meest scherp bent. Let hierbij goed op je lichaam: iedereen is natuurlijk anders.
  • Een inkopper: zorg dat je in een rustige omgeving studeert. Zorg hierbij voor geen afleiding, zoals een televisie, social media-websites die openstaan of een telefoon.
  • Sta niet stil: zorg dat je na de eerste lesdag al begint met het herhalen van de geleerde stof. Let op de onderwerpen die jij moeilijker vindt en herhaal die elke dag voor het studeren even kort voor jezelf.

 

4. Volg examentrainingen

Van alle Wft leertips wordt deze het meest onderschat. Wat kennisgewijs het meest effectief is, zijn natuurlijk oefenexamens en examentrainingen. Bij oefenexamens wordt je klaargestoomd voor het echte werk door te oefenen met ‘oude’ examens; maar dit is niet alles.

Tijdens examentrainingen worden alle behandelde onderwerpen ook nogmaals behandeld. Daarbij zal je naast de oefenvragen alleen ook nog eens feedback en uitleg op deze vragen krijgen.

Daarnaast zal je waardevolle informatie over de werkwijze van het examen krijgen en diep in gaan op alle verschillende vragen en antwoordmogelijkheden. Ook krijg je hints over welke onderwerpen waarschijnlijk in het examen voor zullen komen. Een examentraining is de perfecte laatste stap voordat je je examen in gaat.

We raden dan ook aan om je examen zo snel mogelijk na je examentraining te boeken. Het liefst een dag daarna!