Nieuwsgierig geworden?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best.
Ja, ik wil contact
28-03-2014 / Artikel

Het ultieme team; de band!

Muziek. Misschien wel het meest geliefde gemeengoed dat de mensheid kent. Bijna iedereen heeft iets met muziek; luisteren naar favoriete deuntjes, samen genieten van een groots concert, herinneringen bij een bepaald nummer of een melodie die diep raakt. Ook voor muziek geldt dat over smaak niet valt te twisten en muziek leidt zelden tot het uiteen drijven van individuen.

 

Ik maak al mijn hele leven muziek en sinds kort zit ik (weer) in een band. Een coverband. De band is door Marktplaats bij elkaar gekomen. Geen bekenden van elkaar dus. En dan is het altijd afwachten of er die klik is: muzikaal, maar ook persoonlijk. Net als in een professionele bedrijfsomgeving.

Specialisten met de wil om samen te werken

In de 2 maanden dat we nu bij elkaar zijn valt mij op dat we steeds meer een team worden. Ondanks de enorme verschillen in karakter, achtergrond en… muzikale voorkeuren. Rockers, jazzmuzikanten en een heuse discodame vormen samen dit team, deze band. Uiteraard spelen we ons eigen instrument, daarin zijn we specialist. Al die specialisten samen zorgen echter niet automatisch voor een superstrak programma. Daar komt, net als in een organisatie, meer bij kijken;

  • de wil om samen te werken;
  • tijd steken in voorbereiding en oefening;
  • elkaar de ruimte geven in plaats van die vette solo opeisen;
  • elkaar feedback geven, op een respectvolle manier.

 

En dat alles in het belang van het grotere, gemeenschappelijke doel:

  • plezier in het samen muziek maken;
  • een goede band worden die veel gevraagd en gewaardeerd wordt.

 

Vooral die 2e doelstelling verlangt meer dan alleen muzikaliteit. Organisatietalent, gevoel voor PR en een netwerk. En zo hebben alle bandleden, naast het talent voor muziek maken, hun eigen talenten die van deze band een succes kunnen maken:

  • een drummer met organisatietalent;
  • een bassist met verstand van techniek;
  • een gitarist met uitermate aanstekelijk enthousiasme;
  • een zangeres die met zorg de groep bijelkaar weet te houden;
  • een saxofonist die altijd de rust bewaart en de groep daarin meeneemt;
  • een toetsenist met goed gehoor die de nummers voor de band bewerkt.

 

Maar is er dan nooit onenigheid of meningsverschil? Jawel. Natuurlijk wel, zou ik zelfs zeggen. Dat brengt ons ook verder. Zolang we elkaar respectvol feedback geven, groeien we. Muzikaal, maar ook als team. Begrip voor elkaars standpunten zorgt ervoor dat we elkaar ook kunnen wijzen op eigen verantwoordelijkheid. Geeft dat nooit problemen? Nee, eigenlijk niet. En hoe komt dat dan?

We hebben onvoorwaardelijk commitment voor ons doel: een goede, veelgevraagde band worden. En plezier beleven aan het samen muziek maken. Fun! Zelfs het sjouwen met zware spullen wordt lichter als je weet dat je het doet om lekker samen te kunnen spelen, voor mensen die het geweldig vinden dat je ze vermaakt. Plezier, genieten en passie zorgen ervoor dat mensen zich niet focussen op onderlinge verschillen, maar zich richten op datgene wat hen bindt. Zodat ze samen hun doel bereiken.

Kijk dus eens op de werkvloer van uw organisatie. Wat is er nodig om van het team een band te maken, waarbij de leden elkaar versterken in plaats van zich irriteren aan anderen die hun partij niet goed meeblazen? Waarbij een ieder zijn specialisme en talent met plezier inzet om het gezamenlijke doel te bereiken.