Geschreven door:

Romy de Lange
LinkedIn
17-05-2018 / Interview

‘Ilona, de Tele’Trainer die op wereldreis ging’

Samen met haar vriend, na een mooie avond in Sydney haar verloofde, trok Training Consultant Ilona het afgelopen half jaar de hele wereld over. Van Australië tot Vietnam en van Indonesië tot Myanmar, het kon ze niet ver genoeg. En wij? Wij zijn heel blij dat ze er weer is. 

 

Vertel even, hoe ging dat?
Mijn vriend en ik houden beiden erg van reizen. Al voordat we elkaar leerden kennen hebben wij beiden voor onze studie een tijdje in het buitenland gezeten. Maar de plannen zijn pas echt gevormd toen we zes jaar geleden onze masterscriptie schreven in Maleisië. We hebben toen een maand met een backpack gereisd door Indonesië en vonden dat fantastisch. Wel beseften we dat je geld nodig hebt om veel te kunnen zien. En daarom hebben we de afgelopen zes jaar vooral gespaard en gefantaseerd over de reis. Maar uiteindelijk moet je toch echt de stap zetten en het aan mensen vertellen. En dat is best spannend. Vooral het gesprek met je manager kan je van te voren moeilijk inschatten. Gelukkig stonden beide werkgevers er voor open om ons zes maanden onbetaald verlof te geven en konden we begin oktober 2017 vertrekken.

 

Waar ben je allesmaal geweest? En welke plek heeft de meeste indruk op je gemaakt?
De Aziatische cultuur en natuur spreekt ons heel erg aan en daarom was de keuze snel gemaakt om die kant op te gaan. We zijn begonnen in onze ‘thuisstad’ Kuala Lumpur en vonden het geweldig om onze favoriete eettentjes weer te bezoeken. Daarna zijn we naar Myanmar gegaan waar het toerisme net op gang is gekomen. En dat is vooral te merken aan de vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen daar. Het culinaire hoogtepunt was toch wel Vietnam met de heerlijke Pho soepen, verse spring rolls en lekkere sterke koffie. In Indonesië hebben we voornamelijk de onderwater wereld gezien. En zwommen we tussen duizenden gekleurde visjes, zwarte tip haaien, en enorme manta rays. Het hoogtepunt van de reis is natuurlijk het huwelijksaanzoek geweest wat tijdens oud en nieuw plaatsvond met uitzicht op de Harbour Bridge en het vuurwerk. Van het zuidereiland hebben we enorm genoten in de twee maanden dat we daar met een camper gereisd hebben. En waar we nog heen willen is het Noordereiland van Nieuw Zeeland.

 

En nu ben je weer terug, al weer gewend aan het werkende leven?
Zes maanden reizen is fantastisch, maar we wisten heel goed dat zo leven niet realistisch is. En daarom vonden we het ook niet erg om terug te keren naar Nederland. Het voelde juist als een luxe dat we gewoon konden terugkeren bij onze werkgevers. Want dat betekende dat we volop konden genieten van de reis en ons niet zorgen hoefden te maken over het zoeken van vacatures, het schrijven van motivatiebrieven en de sollicitaties. En als je dan weer terug bent heb je het werkritme snel te pakken. Het valt heus wel zwaar om weer vroeg op te staan en op tijd naar bed te gaan, maar dat is na een paar weken wel weer normaal.

 

Hoe ziet de week van een Training Consultant er uit en wat vind je zo leuk aan je functie?
Een week van een Training Consultant is altijd anders. Elke week en eigenlijk elke dag kijk ik in mijn agenda om te zien waar ik de volgende dag naartoe moet. Dat kan Den Haag, Utrecht of zelfs Groningen zijn. Het is enorm afwisselend omdat je telkens bij een ander bedrijf aan het trainen bent. Je krijgt hierdoor een kijkje in de keuken van allemaal verschillende organisaties en dat maakt het heel dynamisch. Daarnaast is elke groep weer anders en kan een training heel anders gaan ook al zit je bij dezelfde organisatie. Wat ik heel leuk vind aan mijn functie is dat je deelnemers bewust ziet worden van hun eigen ontwikkeling. Vaak begint dat met het kwartje wat je bijna letterlijk ziet vallen wanneer ze inzicht krijgen in hun eigen handelen. Als deelnemers dit inzicht meteen omzetten in nieuw gedrag tijdens een rollenspel dan ga ik met een voldaan gevoel naar huis.

 

Je hebt vast al weer een aantal projecten op de planning staan. Naar welk project kijk je het meeste uit?
Op dit moment is mijn agenda gevuld met projecten bij bekende en nieuwe klanten. En beide vind ik erg leuk. Ik vind het altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen dus daar kijk ik naar uit. Maar daarnaast vind ik het ook erg leuk om weer bij bekende klanten langs te gaan en ze weer te zien na zes maanden. Dan ben ik erg benieuwd hoe het met ze gaat en wat er nog is blijven hangen van de vorige trainingen.

Nieuwsgierig geworden?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best.

Contact