07-05-2015 / Artikel

Meer opleidingsbudget gereserveerd voor e-learning

Lange tijd hebben bedrijven en instellingen bezuinigd op de opleiding en training van de medewerkers. Nu het economisch herstel definitief vorm krijgt, worden voorzichtig grotere budgetten gereserveerd voor de noodzakelijke ontwikkeling van het personeel. Met name e-learning kent een toenemende belangstelling. Vooral in de zorg is e-learning populair. Bedrijven investeren nog steeds het meeste in open inschrijving opleidingen, maar voor e-learning, interne trainingen en incompany trajecten wordt de grootste groei verwacht.

Toenemende belangstelling voor e-learning

Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Nidap blijkt dat 24 procent van het opleidingsbudget van grote en middelgrote organisaties in Nederland voor e-learning wordt gereserveerd. In 2012 was dit nog 9 procent. Voor het onderzoek zijn 330 HR-verantwoordelijken ondervraagd. Het grootste deel (42%) van het opleidingsbudget wordt aan open inschrijving opleidingen bij externe opleiders gespendeerd. Slechts 14 procent van de HR-professionals verwacht dat het budget hiervoor het komende jaar nog stijgt. Eveneens 14 procent verwacht hier juist een daling. Eén op de drie verwacht wel een verdere stijging van het budget voor e-learning en interne trainingen.

 

Vooral aandacht voor management- en leiderschapsontwikkeling

De top drie vraagstukken waarvoor opleidingen en trainingen op dit moment worden georganiseerd zijn management- en leiderschapsontwikkeling (74%), kwaliteitszorg en veiligheid (67%) en interne samenwerking (65%). management staat met 55 procent op nummer 4. Met name grote organisaties met meer dan 1.000 werknemers maken op dit moment gebruik van e-learning. Het wordt het vaakst toegepast voor kwaliteitszorg- en veiligheidsvraagstukken (35%), verkoop of marketing (24%) en automatisering (20%). 16 procent zet e-learning in voor managementontwikkeling.

 

>> Lees het volledige artikel op www.customertalk.nl