22-06-2017 / Event

Next level in WFT

Afgelopen maandag 19 juni vond de 2e editie van ons Smart Learning Event plaats. Deze editie stond in het teken van ‘Next Level in Wft’. Een inspirerend event speciaal gericht op leidinggevenden die zich bezig houden met het ontwikkelen van medewerkers op het gebied van Wft. Want hoe kan je de Y Generatie (beter bekend als de millennials) op een leuke en effectieve manier motiveren om te leren?

 

Deze Smart Learning editie had een Olympisch thema en werd afgetrapt door te kijken naar wat de kenmerken van de millennials zijn.

 

Een grenzeloze generatie, die opgegroeid is met grote technologische vooruitgang en alles digitaal wil doen. Een generatie die flexibel wil werken in een inspirerende omgeving en daadwerkelijk iets wil kunnen bijdragen. Een generatie die ervoor zorgt dat organisaties flink aan het werk worden gezet om hen inspiring learning journeys aan te reiken zonder daarbij de andere doelgroepen uit het oog te verliezen.

 

Hester Mager, directeur van Tele’Train, nam tijdens de eerste presentatie het publiek mee in de belangrijkste trends in opleiden. Ze maakte een top-7 van trends hierbij geïnspireerd door haar aanwezigheid op de Atd2017 conferentie in Atlanta. Continious improvement en employee engagementworden steeds belangrijker voor de wendbaarheid van organisaties en om te dealen met een arbeidsmarkt die krapper wordt. De financiële sector heeft daar direct mee te maken. Een groeiende aandacht voor sustainability is daardoor ook zichtbaar in de opleiding wereld waarbij gezocht wordt naar opleidingsinvesteringen die resultaten borgen, ook op lange termijn renderen en daarmee duurzaam inzetbaar zijn.

 

Micro learningcontent curation en de inzet van nieuwe technologieën zijn onderwerp van gesprek onder opleidingsprofessionals, in het bijzonder omdat de millennials zich in steeds grotere getale op de arbeidsmarkt bevinden en opgroeien in een tijdperk waarin het delen van content via Instagram, Facebook en andere social media vanzelfsprekend is. Wft-opleidingen zullen in moeten spelen op deze trends en ontwikkelingen: millennials verwachten slimme leeroplossingen waarbij ze zelf aan het roer staan, eigen inbreng hebben, sociale prikkels krijgen en relevantie ervaren. Dit niet alleen om hun certificaat te halen, maar ook omdat de opleidingen bijdragen aan hun professionele ontwikkeling in het algemeen.

Vervolgens vertelde Marcel Mens, directeur van AtHand, over hoe je medewerkers op een leuke en effectieve manier kunt motiveren om te leren. Hierbij noemde hij vier do’s en vier dont’s op het gebied van gamification om zo te illustreren hoe je saaie Wft-lesstof aantrekkelijk en adaptief kunt maken en hoe je social learning kunt integreren in gamification. Bedenk een fictieve verhaallijn, creëer een veilige spelomgeving, zorg voor verbinding tussen het spel en het daadwerkelijk presteren in de praktijk en geef een spel een duidelijk begin en eind. Met deze en meer adviezen wist hij de power of play over te brengen op de aanwezigen. Marcel vertelde daarbij hoe de Wft-game die AtHand voor Tele’Train ontwikkeld heeft, zorgt voor hogere motivatie, gezonde sociale stimulans en betere slagingsresultaten in Wft-opleidingen. Om te laten ervaren hoe het is om middels gamification te leren, speelde het publiek onderling tussen de presentaties door kennisbattles.

 

Als afsluiter vertelde topatleet en drievoudig Olympiër Gregory Sedoc over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen en het omgaan met tegenslagen. Hij zoomde in op de moeilijke weg naar zijn laatste Spelen in Londen (2012); deelname aan deze Spelen was voor hem zeker niet vanzelfsprekend door een schorsing in het jaar op weg naar deze Spelen. Gregory wist met een krachtig en authentiek verhaal duidelijk te maken dat je de weg naar een belangrijke mijlpaal voor jezelf behapbaar kunt maken door tussentijdse doelen te stellen en te focussen op alle successen die je daarbij haalt, hoe klein ze ook zijn. Een prachtige inspiratiebron voor Wft-opleidingen waarbij deelnemers met een heel concreet einddoel vaak moeite hebben om focus te houden en gemotiveerd te blijven.

 

Na afloop van de presentaties was het tijd om de winnaars van de kennisbattles bekend te maken. En uiteraard vond de uitreiking op het traditionele olympische podium plaats! (zie onderstaande foto)

 

Iedereen die aanwezig was willen wij graag bedanken. We hopen dat de middag inspiratie heeft gebracht om een next step te zetten in Wft-opleidingen: door in te spelen op de nieuwe generaties en ontwikkelingen in opleiden; door gamification en social learning te integreren; en door medewerkers te stimuleren en motiveren om tussentijdse successen te creëren en vieren op weg naar het halen van de eindstreep.