14-03-2024 / Artikel

Learning by doing met AI

De eerste stappen met AI in Learning&Development.

AI voelt soms overweldigend aan. In welke mate het al gebruikt wordt binnen organisaties is heel verschillend. Gelukkig gaat de integratie ervan geleidelijk. Bij Tele’Train staan we helemaal ‘aan’ en praten we veel met elkaar over hoe AI kan helpen. We lezen ons goed in en we halen onze learnings overal vandaan. Een paar Tele’Train collega’s zijn naar de TechKnowledge geweest in Los Angeles, van de Association for Talent Development (ATD). Op deze manier leren we van en met elkaar én inspireren we elkaar.

Het is belangrijk om te beseffen dat er meer met AI kan dan je denkt. Je draait zelf aan de knoppen, voor het invoeren van de juiste prompts en jouw unieke content. Als je de eerste stappen wil zetten in het gebruik van AI, helpt het om het te zien als een reis; een avontuur waarbij je goed voorbereid bent voor de start, maar waarvan de route, omstandigheden en ontmoetingen onderweg nog onbekend zijn. Misschien heb je een gids nodig om je te begeleiden. Maak een gedegen plan en blijf flexibel, want onderweg kunnen dingen veranderen. Houd je stappen klein en blijf gefocust op waar je naartoe wil. We delen hieronder vijf insights waar je volgens ons rekening mee kan houden bij het inzetten van AI in jouw leerreis.

 

1. AI heeft impact op L&D vak

Als je bedenkt dat YouTube in 2005 is gestart, nadat één van de oprichters een platform miste om content op te genereren, wat zullen we dan over negentien jaar van AI zien? Het zal nog groter zijn dan de YouTube-tool. AI wordt vergeleken met de komst van het elektriciteitsnetwerk. Wij zien enorm veel mogelijkheden voor AI in L&D voor het ontwikkelen van leeractiviteiten of opleidingsmateriaal, waar je meteen bij kan aanhaken. Heb je al ontdekt wat AI hierin voor jou kan betekenen? Het is ongelooflijk! Denk bijvoorbeeld aan het inzetten voor research, interviewen van inhoudsdeskundigen, outlines maken, ideeën genereren voor multimedia, of ter ondersteuning in performance support.

2. Ga aan de slag: learning by doing

Het is niet de vraag wanneer je aan de slag moet gaan met AI, maar eerder: hoe pak je het aan? De ontwikkelingen gaan razendsnel. Dus begin gewoon (of: maak vandaag nog een begin). Het is nodig om AI ervaring op te doen om te weten welke tools bij jou passen. Zo kan je er met collega’s over sparren. En ontdekken jullie samen welke tools de moeite waard zijn om een abonnement voor af te sluiten. De tools maken je werk een stuk efficiënter. Laat de kracht van AI zijn werking doen op de bestaande systemen. Als je zelf de kennis hebt en weet wat je wil, kan je de tools optimaal sturen.

Deelnemer Tele’Train Lunch&Learn sessie
Tijdens de Lunch&Learn sessie kreeg ik van een andere deelnemer de tip om met AI de tool aNewSpring learning platform / memoTrainer in te zetten. Met de integratie van AI kan je er vragen mee laden zonder uitgebreid overleg met een inhoudsdeskundige. aNewSpring biedt de mogelijkheid om het leerproces te verbeteren. Bijvoorbeeld door het vooraf invoeren van trainingsdoelstellingen, waarbij de tool steeds slimmer wordt naarmate je er meer interactie mee hebt. Ik ga hier zeker mee experimenteren!

3. AI-richtlijnen

Het hebben van een AI-beleid voor je organisatie hoeft eigenlijk niet. In AI land geldt dat alles wat vandaag wordt vastgelegd, morgen alweer achterhaald kan zijn. Maar het is wel belangrijk om richtlijnen vast te stellen. Bijvoorbeeld over wat wel en wat niet kan worden gedeeld met een chatbot. Als je richtlijnen hebt, breng je het tot leven en zorg je voor ruimte binnen je organisatie om samen te experimenteren met allerlei tools. Laat medewerkers zelf beslissen waar ze AI voor willen inzetten en laat ze met elkaar daarover in gesprek gaan.

4. AI als aanvulling op je tooling

Vind niet zelf het wiel opnieuw uit. Behoud je huidige systeem en tooling en zie AI als de ultieme aanvulling in plaats van een vervanging. Het aanbod aan software en tooling blijft groeien. Kies daarvoor welke van toepassing zijn voor jouw systemen. Wij zijn erg onder de indruk van de tool Synthesia. Daarmee kan je met één druk op de knop video content creëren in de vorm van een instructievideo of rollenspel. Je voert zelf in wat je wensen zijn, zoals ‘ik wil drie verschillende talen toevoegen’ of ‘ik wil dat de mimiek van de hoofdpersoon in mijn video meegaat in de desbetreffende taal’. Check daarnaast ook zeker LearningStudioAI: De kracht van deze tool is het genereren van een online e-learning cursus met behulp van AI. Probeer het vooral uit.

Deelnemer Tele’Train Lunch&Learn sessie
Na de Lunch&Learn sessie bij Tele’Train wil ik gaan experimenteren met ChatGPT voor het efficiënt aanpassen van toetsvragen van mijn trainingen. Hoewel ik over de kennis beschik, is het een handige tool om vanuit allerlei hoeken input te krijgen, waar je normaal veel langer voor moet zoeken. Het biedt mij de mogelijkheid om toetsvragen nog scherper te maken.

5. Naast opleiden vooral: experimenteren

Zorg voor een veilige omgeving waarin medewerkers kunnen experimenteren. AI is als het ware jouw persoonlijke stagiaire. Als je begint met AI kom je erachter dat je nog nooit zo'n fijne stagiair hebt gehad. Je kan het alles vragen en je komt er vanzelf achter welke werkzaamheden het beste uit te besteden zijn. Bij de één valt op dat ze in staat zijn om effectieve leervragen te formuleren, terwijl de ander zich onderscheidt met het vermogen om volledige formulieren uit te werken. Experimenteer daarin met het schrijven van sterke prompts. Daar kan schaamte op zitten, omdat het misschien lijkt dat een opdracht dan niet geheel zelf is uitgevoerd. Maar het genereren van goede prompts is juist een kracht. Breek dit daarom open en deel de beste prompts met elkaar. Goede prompts verhogen direct de productiviteit.


Tele’Train heeft de missie om concrete stappen te zetten in AI tooling binnen al onze leerlijnen. AI gaat ontzettend snel en verandert voortdurend. Laten we er mee aan de slag gaan en kennis delen. Met welke prompts stel jij jezelf voor aan AI?

Alvast aanmelden voor de volgende Lunch&Learn?

De volgende Lunch&Learn sessie zal waarschijnlijk in mei plaatsvinden.
Leuk als je erbij bent!

Schrijf je nu in


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Sluiten ×

Momentje...

Bedankt voor je aanmelding.

Je hoort spoedig van ons!