Geschreven door:

Romy de Lange
LinkedIn
19-06-2019 / Interview

"De creatieve van het stel"

Floor is al ruim een jaar onderdeel van het e-learning team en heeft al heel veel mooie projecten op haar naam staan. Vanwaar de keuze voor onderwijskunde? En waar houd je je als Learning Consultant zoal mee bezig?

 

Hoe ben je het vak ingerold en bij Tele’Train terecht gekomen?

Als onderdeel van de master Onderwijswetenschappen liep ik stage op de Learning & Development afdeling van ManpowerGroup. Aan het eind van mijn stage gaf mijn collega mij de tip om te solliciteren bij Tele’Train. Ze had goede verhalen gehoord over dit bedrijf en raadde mij aan om de manager van het e-learningteam toe te voegen op LinkedIn. En zo geschiedde.

 

Je hebt ook nog even aan de Jan des Bouvrie Academie gestudeerd. Vanwaar toch uiteindelijk de keuze voor onderwijskunde?

Dat klopt! Ik wilde graag een beroep waarin ik mijn creativiteit kon inzetten. Na het bezoeken van diverse open dagen, leek een studie aan de Jan des Bouvrie Academie het best bij mij te passen. In deze periode heb ik veel geleerd over verschillende typen mensen, het inzetten van creativiteit en het denken buiten de kaders. Toch knaagde er iets; ik merkte dat ik behoefte had aan theoretische diepgang. Ik vond het een moeilijke keuze, maar besloot toch een andere studie te zoeken. Via bekenden kwam ik in aanraking met de academische pabo. Daar vond ik de ideale combinatie van werkzaamheden en uitdagingen. De academische pabo hield in dat ik het pabo-programma volgde met extra opdrachten en stages en daarnaast deed ik deeltijd de premaster Onderwijskunde aan de Open Universiteit.

 

Tijdens deze studie bleek ik veel energie te krijgen van het ontwikkelen van lesmateriaal. Vandaar mijn keuze om de studie Onderwijswetenschappen op de Universiteit van Utrecht te vervolgen.

 

Waar houd je je als Learning Consultant zoal mee bezig?

Het werk is heel afwisselend! Een voorbeeldwerkdag: in de ochtend ben ik bij een klant voor een kick-off. Met een werkgroep werken we de leerdoelen en het leertraject verder uit. Vervolgens ga ik terug naar kantoor waar ik deze kick-off uitwerk. Na de lunch bespreek ik met een collega hoe de voortgang van een te bouwen e-learning verloopt. De rest van de middag besteed ik aan projectcoördinatie voor een e-learningplatform dat we voor het ministerie van Buitenlandse Zaken (her)ontwikkelen.

 

Op één dag werk ik vaak voor verschillende klanten en houd ik me bezig met diverse werkzaamheden; schrijven van storyboards, bouwen van e-learnings, inrichten van leeromgevingen, projectcoördinatie… Geen dag is hetzelfde en dat past bij mij!

 

Hoe zie jij de toekomst van leren voor je? En van welke ontwikkelingen word je enthousiast?

Tijdens mijn stages op de academische pabo zag ik de kracht van spelend leren. Voor kinderen voelt het niet als verplichting als ze informatie tot zich moeten nemen door middel van spel. En dat vind ik een belangrijke boodschap om uit te dragen: leren mag leuk zijn!

 

Ik zie nog te vaak dat leren gezien wordt als een verplichting die is opgelegd van bovenaf. Dat is jammer, want bij deze deelnemers ontbreekt de intrinsieke motivatie. Oftewel, de motivatie die uit de persoon zelf komt. Gamification speelt daarop in door spelelementen in niet-game omgevingen toe te passen met als doel de intrinsieke motivatie van deelnemers te versterken. Denk hierbij aan het toepassen van uitdagingen, actie, progressie, feedback en spelelementen, zoals het inbouwen van verborgen boodschappen, iets onmogelijks mogelijk maken, status en de kracht van samenwerking. En dan hoor ik je denken: is dit voor ieder bedrijf toepasbaar? Ik denk het wel! Gamification moet afgestemd worden op de behoeften van de doelgroep en kan in alle soorten en maten toegepast worden, zoals door een wekelijkse quiz of werkplekopdrachten in te zetten.

 

In de toekomst verwacht ik dat virtual reality en augmented reality een steeds grotere rol gaan spelen. Door te leren in levensechte situaties wordt de leerinterventie betekenisvol. Daardoor kan de geleerde materie direct vertaald worden naar de werkpraktijk.

 

En als je dan niet aan het werk bent, wat doe je dan graag?

Ik hoor vaak dat mensen mij typeren als een levensgenieter. Ik heb veel hobby’s en ik onderneem van alles. Toch krijg ik vooral veel energie van het afspreken met vrienden. Een bezoek aan de bioscoop, een restaurant, het terras, een feestje of festival laat ik niet snel aan mij voorbij gaan. Als ik tijd over heb, speel ik piano, maak ik schilderijen of zing ik. Ook vind ik het leuk om uitgebreid te koken en dingen in ‘elkaar te knutselen’, zoals een bloemstuk, een krans of het opknappen van meubels.

 

Nieuwsgierig geworden?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best.

Contact