Nieuwsgierig geworden?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best.
Ja, ik wil contact
02-07-2020 / Interview

"Waar word jij blij van? Deze vraag stellen we regelmatig aan elkaar."

Mirthe is ooit begonnen als een e-learning ontwikkelaar, nu 8 jaar later stuurt ze het gehele Learning & Development team aan. Hoe zien haar dagen eruit? En van welke ontwikkelingen wordt ze enthousiast?

 

Je bent bijna 8 jaar geleden begonnen als e-learning ontwikkelaar bij Tele’Train. Hoe ben je het vak ingerold en bij Tele’Train terecht gekomen?

8 jaar geleden alweer! Mijn 5-jarig jubileum bij Tele’Train lijkt nog maar pasgeleden. Ik werd toen verrast met een eigen e-learning. Door de collega’s compleet op maat gemaakt in de Mirthe huisstijl. De viermomenten worden bij Tele’Train altijd uitgebreid gevierd. Deze momenten maken indruk en zal je niet snel vergeten. Ik kijk al uit naar mijn 10-jarig jubileum ;-)

 

Terug waar het allemaal begon… Na mijn master Onderwijskunde heb ik een tijdje bij een advies- en ingenieursbureau in Utrecht gewerkt. Tijdens mijn studie heb ik hier stagegelopen en deed ik onderzoek naar hoe we het leren binnen de organisatie konden versterken. De aanbevelingen uit mijn stageverslag mocht ik uitvoeren in de praktijk. Een mooie, uitdagende start en ondertussen miste ik een leerschool. Ik wilde zelf de kans krijgen om als rookie te leren en ontwikkelen in plaats van meteen te adviseren in een expertrol. De vraag naar online begon toe te nemen. Het leek mij een goede verrijking om mij daarin te gaan verdiepen. Via een vacature op Linkedin maakte ik kennis met Tele’Train.

 

Behalve Hester, toen HR-manager, waren er verder nog geen onderwijskundigen in dienst bij Tele’Train. Als net afgestudeerde zocht ik een manier om ervaringen uit te wisselen en op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen in het L&D vakgebied. Samen met een clubje oud-studiegenoten hebben we toen een ‘community of practice’ opgericht. Uiteindelijk is dit uitgegroeid tot het succesvolle netwerk Connect. Vorig jaar zomer vierden we het 5-jarig jubileum en vond helaas de laatste Connect activiteit plaats. De mogelijkheid bestaat nog steeds om er weer nieuw leven in te blazen. Mocht je geïnteresseerd zijn neem dan een kijkje op de website: www.getmeconnected.nl.

 

Waar hou je je allemaal mee bezig bij Tele’Train? En hoe zien je dagen er uit?

Mijn werk bestaat uit verschillende rollen: manager, consultant, projectmanager en accountmanager. Geen dag is hetzelfde. De afwisseling in rollen en dynamische samenwerking met verschillende opdrachtgevers door heel Nederland vind ik erg leuk.

 

Ik stuur het Learning & Development team aan. Dit creatieve team bestaat uit ontwikkelaars, consultants en graphic & interaction designers. In overleg met elkaar maak ik de juiste match met onze klanten. Uitgangspunt hierbij is: werken vanuit eigen kracht en talent. Dan zijn we succesvol en gelukkig in ons werk. Waar word jij blij van? Deze vraag stellen we regelmatig aan elkaar. Het mooie is dat we elkaar in het team – over het algemeen – perfect aanvullen. We hebben een mooie mix van talenten in huis en letten hier ook op bij de werving van nieuwe collega’s.

 

Collega’s breng ik in contact met onze opdrachtgevers zodat zij nieuwe projecten op kunnen starten. Voor collega’s ben ik een sparringpartner. Ik denk inhoudelijk mee in een leervraagstuk. Vragen over bijvoorbeeld planningen, ontwikkeltijd en werken binnen budgetten komen voorbij. Ik begeleid collega’s in het accountbeheer en het spotten van commerciële kansen. Dit doe ik zelf ook bij klanten. Ook geef ik workshops in het effectief inrichten van het leerlandschap en geef hierin advies. Ik brainstorm en denk plannen uit over productinnovatie en onze toegevoegde waarde hierin.

 

Verder is mijn week gevuld met het coachen en begeleiden van collega’s in hun ontwikkeling en ben ik verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe collega’s. Ik krijg energie van slim managen. We zijn allemaal druk, en dat is maar goed ook. Hoe zorgen we ervoor dat we ons niet laten overrulen door de waan van de dag? Op basis van de verschillende rollen plan ik mijn werkzaamheden in. Zo overzie ik de balans, valt snel op waar de meeste aandacht naar toe gaat en of dit in lijn is met mijn doelstellingen die ik wil behalen. Plannen, organiseren en grenzen aangeven leer je over het algemeen niet in de schoolbanken. Deze factoren hebben juist veel invloed op de samenwerking en het resultaat. Als je bij ons komt stagelopen of als Tele’Train je eerste baan is, nemen we je stapsgewijs in deze werkwijze mee.

 

 

Hoe zie jij de toekomst van leren voor je? En van welke ontwikkelingen word je enthousiast?

Als het gaat om de toekomst van leren denk ik al snel aan de inzet van techniek. We kunnen ervan uitgaan dat dit voortdurend in ontwikkeling blijft. De ontwikkelingen in learning tools laat ik graag over aan de specialisten. Daarom werken wij bij Tele’Train samen met partners die hier verstand van hebben zoals aNewSpring. Ik vind het interessant om niet alleen te kijken naar de inzet van nieuwste techniek in leren, maar naar de innovatie en dus de verbetering van het leerproduct. Het kan altijd beter en slimmer.

 

Opleidingsvraagstukken worden vaak vanuit het middel benaderd: wij willen een training of e-learning. Wij beredeneren vanuit het doel en zoeken daar vervolgens de juiste leervorm bij. Bij het ontwikkelen van slimme leeroplossingen stellen we onszelf vragen als: Wat werkt nu goed en willen we verder uitbouwen? Welke verschillende vormen van leren kunnen we met elkaar combineren? En welk resultaat bereiken we door het leerproduct in een nieuw jasje te steken? Een kleine verbetering zoals het aanscherpen van doelen of inzet van nieuwe werkvormen kan al een effectieve upgrade zijn. Daar word ik enthousiast van.

 

Ik verdiep mij graag in ontwikkelingen op gebied van innovatief organiseren en hoe we onze interne processen wendbaar houden. Nieuwe inzichten of leuke ideeën probeer ik het liefst meteen uit. Gelukkig staan mijn collega’s ervoor open om hierin te experimenteren. Onze huidige overlegstructuur met het hele team is bijvoorbeeld vanuit een experiment tot stand gekomen. Door regelmatig te evalueren scherpen we een idee aan en bepalen we met elkaar de norm. Laatst las ik dat puzzelen je geheugen verbetert, je vindingrijkheid stimuleert, het geluksstofje dopamine aanmaakt en ontspant. Ik dacht dat is leuk om eens op de werkvloer te testen. Er ligt nu dus een puzzel op kantoor die we met elkaar leggen. Tot nu zijn de ervaringen dat je echt even uitzoomt en frisser aan de slag gaat. Hopelijk zitten we snel weer in goede gezondheid op kantoor en kunnen we de puzzel compleet maken.

 

 

En als je dan niet aan het werk bent wat doe je dan graag?

Mijn favoriet: samen eropuit trekken gecombineerd met lekkere hapjes en drankjes. Ik woon in het pittoreske Rhenen gelegen op de Utrechtse Heuvelrug. Van alle kanten is Rhenen omgeven door prachtige natuur. Samen met mijn gezin loop en fiets ik hier graag. De schoonheid van Rhenen heb ik zelf een paar jaar geleden ontdekt. Voor het échte uitwaaien en tot rust komen, ga ik het liefst terug naar mijn roots: de Zeeuwse-Vlaamse kust.