Geschreven door:

Romy de Lange
LinkedIn
16-10-2019 / Interview

"Van een commune in Portugal naar Amsterdam"

René is de allernieuwste aanwinst van Tele’Train. En met zijn achtergrond in sociale psychologie en sport- en prestatiepsychologie een hele waardevolle collega. Wat houdt hem bezig? En hoe is hij bij Tele’Train terecht gekomen?

 

Je bent de nieuwste aanwinst van Tele’Train. Hoe ben je het vak ingerold en bij Tele’Train terecht gekomen?

Vanaf het begin van mijn studie wist ik dat ik mensen wilde ondersteunen en begeleiden in hun ontwikkeling. Anderen en mezelf doorontwikkelen is altijd een enorme drijfveer voor me geweest. Misschien heb ik dit meegekregen tijdens mijn opvoeding in een commune in Portugal. Daar was dat al een belangrijk thema binnen de groep. Tegelijkertijd ben ik van jongs af aan altijd al erg nieuwsgierig geweest en hongerig naar meer kennis en kunde. Mijn studies sociale psychologie en sport en prestatie psychologie waren een belangrijk middel hiertoe voor me. Vervolgens werken als adviseur, trainer en (team)coach ook.

 

Via mijn netwerk kwam ik in contact met Tele’Train en ik ben erg gecharmeerd van de sfeer binnen de organisatie. Ik voel plezier en enthousiasme binnen het team. Dit zijn voor mij signalen die ik interpreteer als een prettige en gezonde werkomgeving. Wat mij betreft de ideale voedingsbodem om mijn klanten, mezelf en nieuwe collega’s te zien groeien en ontwikkelen.

 

Hoe ziet een werkdag van een Training Consultant eruit?

Dat verschilt vaak. Het vak is dan ook zo dynamisch, dat maakt het ook zo leuk. Ik kan bezig zijn met een training of ik ben aan het ontwikkelen. Bellen met klanten over voortgang of juist bij ze op bezoek voor een intake. Sparren met collega’s, overleggen met een acteur en doornemen van een draaiboek. Dat zijn wel de belangrijkste activiteiten.

 

Ik zie het vooral als een vak waardoor ik, binnen mijn pas prille carrière van 8 jaar, al veel verschillende branches, thema’s en organisaties heb gezien. Van sport tot radicalisering en polarisatie, van de ondersteuning van excellerende studenten tot het werken met welzijnsmedewerkers, van klanten als ministeries tot aan leidinggevenden binnen een staalfabriek. Ik houd van die snelle wisselingen van perspectief. Bijzonder daarin blijft voor mij te zien hoe binnen verschillende culturen en systemen we allemaal gewoon mensen zijn. Mensen die dingen willen, voelen, denken en zich met elkaar proberen te verhouden. Daarin een juiste balans vinden terwijl de wereld om ons heen snel verandert is niet altijd eenvoudig. In mijn werk heb ik het geluk dat ik mensen het voor elkaar zie krijgen. Die momenten zijn waar ik het uiteindelijk voor doe.

 

De beweging van offline naar online is al enkele jaren aan de gang. Hoe zie jij de toekomst van leren en het trainersvak voor je?

De afgelopen jaren zie ik inderdaad een beweging naar online leren en ik denk dat dit in de toekomst nog meer zal zijn. Persoonlijk geloof ik zeker dat je met een combinatie van high teach, high touch en high tech, grote impact kan hebben. Uitleg van theorie en modellen aan deelnemers wordt dan vooraf online gedaan waardoor ik als trainer sneller naar de kern kan met de groep. Dat helpt mij. Een goede samenwerking tussen de ontwikkelaars van online en offline leren zie ik hierin als essentieel. Bovendien gaan de algemene online ontwikkelingen snel en staan zij ook nog in hun kinderschoenen. Omdat Tele’Train voor de troepen uitloopt is het aan ons om van 1+1 = 3 te maken. Wat mij betreft een prachtig doel waarmee we kunnen laten zien dat met het verbinden van beide expertises meer mogelijk is in de ontwikkeling van mens en organisatie.

 

Als je kijkt naar alle ontwikkelingen de afgelopen jaren, over welke ontwikkeling ben jij het meest enthousiast?

Om eerlijk te zijn denk ik dat ik alweer achter de feiten aanloop. Dat wil ik juist bij Tele’Train opschroeven. Maar zelf ben ik altijd gecharmeerd geweest van gamification. Zo zie ik hoe mijn kinderen op een speelse manier leren rekenen via een online game op school. Het lijkt steeds precies goed aan te sluiten op hun niveau en hen op een positieve manier uit te dagen een stap verder te komen. Daar word ik enthousiast van. Zeker als we dit in de toekomst uit kunnen breiden naar sociale vaardigheden zoals samenwerken en communiceren. Het moet niet het uitgangspunt zijn, maar wat mij betreft is het een goede toevoeging aan het leren en ontwikkelen.

 

En als je dan niet aan het werk bent, wat doe je dan graag?

Als ik niet aan het werk ben dan ga ik er graag met mijn gezin op uit. De ene keer naar de bossen, dan naar het strand of de duinen. Maar een dagje thuis keuvelen vinden we ook heerlijk. Dan spelen we een balspelletje of zoeken we vrienden op. Verder sport ik het liefst veel en vaak. Van jongs af aan doe ik aan tennis en voetbal. Tegenwoordig stap ik ook regelmatig op de racefiets. Dan gaan we met 16 vrienden een week de bergen in om persoonlijke records te verbreken en vervolgens er slap over ouwehoeren met elkaar. Ik kan er heerlijk mijn focus en energie in kwijt. Bovendien maak ik er mijn hoofd mee leeg. Zodra er meer ruimte in mijn hoofd is verdiep ik me in vakinhoudelijk werk. Daarom volg ik nu ook een teamcoach opleiding. Zo houd ik mijn bijl scherp en krijg ik weer nieuwe energie om anderen hierin te ondersteunen.

 

Nieuwsgierig geworden?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best.

Contact