28-04-2021 / Interview

"Van percussionist en drummer naar Training Consultant"

Marnix heeft ons aan het begin van het jaar verblijd met zijn komst. Na een muzikale training op de teamdag van Tele’Train hoopten vrijwel alle Tele’Trainers dat Marnix onze nieuwe collega zou worden. Dat is gelukt! Hoe is hij het vak ingerold? En wat vindt hij van de ontwikkelingen op het gebied van leren?

 

Van percussionist en drummer naar Training Consultant. Hoe ben je dit vak ingerold en bij Tele’Train terecht gekomen?

Na 24 jaar fulltime op het podium had ik op dat gebied eigenlijk alle dingen wel gedaan die ik wilde doen. Ik heb met heel veel verschillende artiesten gewerkt en op de meest uiteenlopende podia en festivals gespeeld zoals Paradiso en Carré, maar ook op de Zwarte Cross, North Sea Jazz en Lowlands. Na verloop van tijd merkte ik dat ik mezelf begon te herhalen. En toen dacht ik: “ik ga wat anders doen!” En het was heel inspirerend om uit de comfortabele stoel op te staan en op onderzoek uit te gaan.

 

Al moet ik ook eerlijk zijn dat het niet een enorm grote stap voor mij was hoor; de laatste 15 jaar werkte ik al veel met heel uiteenlopende organisaties op het gebied van teambuilding. Ik deed dat aanvankelijk met muziek, maar bouwde na een paar jaar ook kettingreacties en zeepkisten met groepen. Op deze manier ben ik ook met Tele’Train in aanraking gekomen als facilitator van team-workshops. Ik heb van een aantal trajecten de kick-off gedaan en nadat ik vorig jaar zomer een percussieworkshop op de teamdag van Tele’Train gaf, is de bal gaan rollen.

 

Waar houd je je als Training Consultant zoal mee bezig?

Ik ben trainer en coach op het gebied van persoonlijke vaardigheden. Ik train mensen in timemanagement, effectief onderhandelen, adviesvaardigheden, communicatie, etc. Heel interessant en supermooi om mee bezig te zijn.

 

De beweging van offline naar online is al enkele jaren aan de gang. Hoe zie jij de toekomst van leren en het trainersvak voor je?

Ik zie voor me dat leren steeds meer ‘blended’ wordt. Het is natuurlijk te gek dat er zoveel verschillende middelen kunnen worden ingezet om verschillende soorten mensen en groepen te bereiken en te laten leren. En dat door dat wisselend landschap het leren ook aantrekkelijker wordt gemaakt. Ik denk dat met die ontwikkeling ook het vak van trainer rijker is geworden. Zeker als je kijkt naar de acceptatie en mogelijkheden van online trainingen sinds het corona-tiidperk. Ik denk dat de verschillende leervormen nog veel meer in elkaar gaan grijpen. Interessant!

 

Als je kijkt naar alle ontwikkelingen de afgelopen jaren, over welke ontwikkeling ben jij het meest enthousiast?

De combinatie van technieken zoals gamification, juist in combinatie met persoonlijke face to face trainingen, webinars, e-learnings. Dat is een hele mooie ontwikkeling en daar valt nog heel veel in te doen voor veel organisaties. Kijk naar het doel, experimenteer met verschillende vormen, “lees” je mensen, luister naar hun behoeftes. Leren hoeft dus ook niet saai te zijn, maar kan juist aantrekkelijk en afwisselend zijn.

 

En als je dan niet aan het werk bent, wat doe je dan graag?

Ik ben dan graag aan het sporten. Als ik een bucketlist had, stond daar stiekem een hele triatlon op. Wellicht ga ik dat ooit een keer halen. Verder speel ik natuurlijk graag nog een moppie percussie of drums. Het lijkt me leuk om weer eens in een kroeg met een heel goed bandje te spelen. Maar ja: “even geduld aub.” Haha.  

En ben ik een soort revue aan het plannen met allemaal bekende artiesten uit mijn netwerk voor als het coronatijdperk voorbij is, om de terugkomst naar oude tijden te vieren. Zo’n programmaserie heb ik al een keer eerder georganiseerd, 10 jaar geleden, onder de naam ‘Wat de Pot Schaft’. Ik ga mezelf zo’n paar unieke avonden als het ware nog een keer cadeau doen. In een leuke zaal met leuke mensen en leuk publiek. Alles leuk!