Geschreven door:

Romy de Lange
LinkedIn
02-07-2020 / Artikel

Tips bij het omzetten van klassikale trainingen naar webinars

Sinds het begin van de lockdown zien wij een hele grote groei in behoefte aan ondersteuning bij het organiseren van webinars en virtual classrooms. Niet gek gezien de omstandigheden. Ons team van learning consultants is gespecialiseerd in het vormgeven en modereren van webinars. Nu drie maanden later zien we een verschuiving in de behoefte. Waar de vraag eerst met name ging over het zo snel mogelijk van offline naar online, zien we nu dat er meer behoefte is aan een blijvende oplossing. Organisaties willen daarbij niet slechts afhankelijk zijn van partners bij het organiseren van webinars. De uitdaging? Niet alle trainers hebben ervaring met het ontwikkelen en uitvoeren van online trainingen. Het geven van een online training is toch echt heel anders dan een klassikale training. Hoe ga je dan toch van offline naar online?

 

1. Leerdoelen

Breng in kaart welke leerdoelen je met het volgen van de online training wilt bereiken. Stel jezelf de vraag: ‘Wat moet de deelnemer na het volgen van deze training kennen of kunnen? Dit is je hoofdleerdoel. Bepaal vervolgens welke subleerdoelen bijdragen aan het behalen van dit hoofdleerdoel.

 

2. Huidige trainingsprogramma

Neem het huidige trainingsprogramma onder de loep. Kijk naar de toepassing op de al bestaande trainingsprogramma’s binnen de organisatie, dit kun je doen op 3 niveaus.

 

Behouden - Welke onderdelen uit de huidige training kun je intact houden en 1-op-1 overzetten naar een online training? Bijvoorbeeld een model of powerpoint.

 

Aanpassen - Welke onderdelen uit de training kun je behouden, maar moet worden aangepast om het leereffect te behouden? Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen in opdrachten; hoe geef je de instructie, hoe maken de deelnemers de opdracht, hoe lever je de opdracht in en hoe bespreek je deze?

 

Herontwerpen - Welke klassikale werkvormen uit de training kun je niet online inzetten en moeten opnieuw worden ontwikkeld? Welke interventie of vorm kies je dan om hetzelfde leerdoel te kunnen behalen?

 

3. Ervaring met online trainen

Naast een didactisch goed opgebouwd trainingsprogramma is het ook belangrijk dat de trainer zichzelf comfortabel voelt. Hoe kom je over via een beeldscherm, hoe maak je verbinding met de groep, hoe betrek je iedereen en blijf je zitten of ga je staan? Je houdt als trainer net als bij een live training ook bij een online training met veel aspecten rekening. Organiseer daarom een oefentraining, zodat je als trainer hier meer gevoel bij krijgt.

 
9 tips van onze consultants

Omdat voor veel trainers dit nog steeds als een hele opgave klinkt, bieden wij train-de-online-trainer workshops aan. Een ervaren online trainer die niet alleen ervaring heeft met het voorbereiden en trainen in webinar omgevingen, maar ook met het specifiek omzetten van vaardigheidstrainingen naar een online vorm, verzorgt de train-de-online-trainer workshop. Tijdens deze workshop focussen we op het ontwerpen van een online training, de performance van een online trainer en geven we toelichting op de werking van de gekozen webinartool en de mogelijkheden daarbinnen en -buiten. Benieuwd naar wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

Nieuwsgierig geworden?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best.

Contact