18-09-2019 / Artikel

Zeven tips voor een vliegende start van je e-learningproject

 

Het is een populaire uitspraak: ‘Een goed begin, is het halve werk.’ Hoe zorg je nu voor dit goede begin? En uiteindelijk het halve werk? Dit doe je door bij de start van het project een kick-off te organiseren. Daarmee bereik je dat de projectleden enthousiast en met een gezamenlijke focus aan de slag gaan. Het organiseren van een kick-off is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Want welke onderwerpen moet je bespreken? Hoe lang moet een kick-off duren? En hoe ga je daarna verder? In deze blog 7 tips voor het vormgeven van je kick-off zodat je een vliegende start maakt met je e-learningproject.

 

Tip 1: Neem de tijd

In een kick-off bespreek je veel: van het kennismaken met alle betrokkenen, het opstellen van de leerdoelen tot het bepalen van deadlines. Zorg daarom voor voldoende tijd om alle onderwerpen te bespreken. Een dagdeel is vaak een goede richtlijn om aan vast te houden. Heb je te veel onderwerpen om in één dagdeel te bespreken? Verdeel de kick-off dan over twee afspraken. Niets is vervelender dan een kick-off waar alle energie uit is en waarin je geen tijd meer hebt voor het maken van goede afspraken.

 

Tip 2: Bespreek de rollen

E-learning maak je niet alleen. Je hebt vaak te maken met een opdrachtgever, inhoudsdeskundig(en), projectleider, didactisch ontwikkelaar, grafisch ontwikkelaar, etc. 

Bespreek wat de verantwoordelijkheid van iedere rol is. Bijvoorbeeld dat de projectleider ervoor zorgt dat iedereen zijn werk goed kan doen en dat de projectplanning op orde is en dat de inhoudsdeskundige op zoek gaat naar de juiste informatie over de theorie. Deze rolafspraken leg je vast in het plan van aanpak. Zie tip 7.

 

Tip 3: Bepaal de e-learningvorm

De een denkt bij e-learning aan een gedigitaliseerde toets, de ander aan een online module die bestaat uit animaties. Bespreek daarom welke e-learningvorm jullie gaan uitwerken.

Laat je in deze beslissing ook leiden door wat er op basis van het vastgestelde budget mogelijk is en onderzoek welke e-learningvormen je met de ontwikkeltool waar jullie gebruik van maken kunt maken.

 

Tip 4: Bepaal de leerdoelen

Inventariseer welke doelen je met het volgen van de e-learning wilt behalen. Stel eerst het hoofdleerdoel vast door de volgende vraag te beantwoorden: ‘Wat moet de deelnemer na het volgen van de e-learningmodule kennen of kunnen’? Bepaal daarna welke subleerdoelen bijdragen aan het behalen van dit hoofdleerdoel. 

 

Tip 5: Elimineer

Na het bepalen van de leerdoelen, zet je samen de onderwerpen van de e-learning op een rij. Wees kritisch: ‘Wat is nice to know en wat is need to know’? Moet de deelnemer echt alles weten over de theorie? Of is alleen de kern belangrijk? Durf onderwerpen te elimineren, zodat je focus aanbrengt in je e-learningmodule.

 

Tip 6: Maak afspraken

Tegen het einde van de kick-off is het tijd om afspraken te maken. Wat zijn de eerste stappen die gezet gaan worden? Wie gaat de inhoud verzamelen? Wie zet de planning op? En wanneer moet de e-learning klaar zijn? Maak ook alvast vervolgafspraken met de leden van de projectgroep.

 

Tip 7: Leg alles vast in een plan van aanpak

Leg de afspraken die gemaakt zijn vast in een plan van aanpak. Dit plan kun je zo groot en specifiek maken als jezelf nodig vindt. Onderwerpen die in het plan van aanpak naar voren kunnen komen zijn: leerdoelen, structuur van de e-learning, ontwerpcriteria, verantwoordelijkheden van de projectleden en de planning. Zo geeft het plan van aanpak tijdens het hele e-learningproject een houvast.  

 

Door het uitvoeren van deze 7 tips ben je dichterbij de vliegende start van je e-learningproject.

 

Wil je meer tips voor een vliegende start? Dan is de training Train de ontwikkelaar misschien wel iets voor jou. In 3 dagen leer je alle ins en outs van het ontwikkelen van e-learning. Kijk voor meer informatie op www.traindeontwikkelaar.nl

 

Nieuwsgierig geworden?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best.

Contact