05-04-2022 / Artikel

Ruimte om te spelen met Marijne Vos & Ben Kuiken

Druk, druk, druk. Iedereen heeft het druk. En niet een beetje, maar Heel Erg Druk. Maar waarmee zijn we nou eigenlijk zo druk? En wat levert het op?

 

We nemen onszelf en ons werk misschien wel wat te serieus. Daardoor blijven we doen wat we doen. Want als het zo belangrijk is, dan moeten we er wel serieus mee omgaan. Doe het daarom eens radicaal anders. Laat het los en neem ruimte om te spelen.

Dat is tenminste wat Marijne Vos en Ben Kuiken zeggen. Zij schreven samen het Grote Fröbelboek voor adviseurs en vinden blijven spelen razend belangrijk. Ook in je werk, of misschien wel juist!

 

Zij gaven deze Smart Learning Experience nieuwe inzichten, maar vooral veel plezier en energie.

 

Smart Learning Experience van Tele’Train

Tele’Train organiseert regelmatig een Smart Learning Experience. Een uurtje inspiratie van experts, met interessante sprekers uit de wereld van Learning & Development en Tele’Train directeur Hester Mager.

Kon je er niet bij zijn? We praten je graag bij. En was je er wel, dan lees je het hier op je gemak nog even na! Het webinar terugkijken kan ook.

 

Geef jij jezelf nog wel eens ruimte om te spelen?

Als kind wist je het wel. Of het nou met Lego, poppen of buiten spelen was, je deed niet anders. En nu, nu je groot bent? De meeste mensen nemen het leven razend serieus en spelen doen ze niet veel meer. Sterker nog, je bent vast niet de enige bij wie iedereen om zich heen lijdt aan terminale serieusheid. En jij zelf ook!

 

Huh, terminale serieusheid?

Zeker, we houden ons zo vast aan ons eigen stramien dat je het terminale serieusheid kunt noemen. Maar we houden dit zelf in stand. Bedenk eens wat er tegenover al die serieusheid staat. Luchtigheid misschien? Vrolijkheid? Vrijheid?

Fantaseer maar, want ook dat is een spel. Maak er een heel verhaal van, desnoods met draken en prinsen te paard als je dat wilt. Als je je favoriete fantasie hebt bedacht kan die je steeds opnieuw helpen. Als je weer in je serieusheid schiet, denk dan opnieuw aan je fantasie en dat zorgt ervoor dat je er niet in blijft hangen.

 

Zorg voor speelruimte in je hoofd, je werk en je organisatie

Gefeliciteerd, je hebt de weg naar je eigen sprookje weer gevonden! Zo creëer je meer ruimte om te spelen. Je kunt dit ook toepassen in je werk en in je organisatie. Stap samen met je collega’s uit de vaste systemen die we met z’n allen in stand houden. Bedenk spelletjes, ga fröbelen en word vrolijk en vrij.

 

Speel je eigen rol in jouw film

Ieder mens neemt in z’n privéleven en in z’n werk bepaalde rollen aan. Vaak val je op één of meerdere rollen terug, afhankelijk van je eigen persoonlijkheid. Zo is de een erop gebrand de harmonie in de groep te bewaren als een vaderfiguur, terwijl de ander zich liever bezig houdt met uitzoeken hoe het precies zit, als een onderzoeker.

Het leuke is: bijna iedereen wil wel eens een compleet andere rol spelen. Doe dat dan ook! Het is namelijk net als in de film. Kies je een andere rol, dan beleef je die film op een heel andere manier.

 

Doe toch niet zo serieus

Wat Marijne en Ben iedereen aanraden: probeer altijd en overal te spelen. Weet je nog wat je als kind het liefste deed, en waarom je daar zo van hield? Integreer dat gevoel dan in je werk.

Zij zijn dus ook niet zo’n fan van de Continu Verbeteren-trend. Als dat het hoogste goed is, ben je veel te serieus. Kijk nou ook eens wat er goed gaat, zodat je de ruimte kunt nemen om te spelen. Niet alleen omdat dat een stuk beter voor je welzijn is, maar ook omdat juist daar mooie nieuwe dingen gebeuren!

davinci met boek 800 572 v

Meer over Ben Kuiken en Marijne Vos

Ben Kuiken is organisatiefilosoof, schrijver en spreker. Hij schreef meerdere boeken, waaronder De Organisatiefilosoof en De Zinmakers.

Marijne Vos is organisatieadviseur en heeft veel ervaring met het faciliteren van creatieve brainstormsessies, gedragsbeïnvloeding en het ontwikkelen van nieuwe speelvormen.

Samen schreven Ben en Marijne het boek: Het grote fröbelboek voor adviseurs.

 

Bekijk hier onze komende webinars.