Ervaren, ontdekken en samenwerken

Rijkswaterstaat. Een mooi bedrijf, waar bijna 600 mensen dagelijks bezig zijn met veiligheid van het wegverkeer van Nederland. Dat zijn bijvoorbeeld de weginspecteurs en wegverkeersleiders, regionaal en landelijk. Het zijn mooie beroepen, maar ook beroepen waarvan veel wordt gevraagd van het individu. Rijkswaterstaat zoekt naar een manier om meer kennis te delen, elkaar te inspireren, met elkaar op te trekken en mensen in hun kracht te zetten. Hoe doe je dat? Rijkswaterstaat betrekt Teletrain in zijn vraag. En zo worden de huidige WVM-OTO-dagen bedacht en ontwikkeld. Opdrachtgever is de ‘Gele Academie’, de interne academie bij Wegverkeersmanagement van Rijkswaterstaat. Teletrain en Rijkswaterstaat werken nauw samen en leveren allebei vakkennis, L&D kennis en trainers. Een echte co-creatie dus.

Tweeëntwintig OTO-dagen

“OTO” staat voor opleiden, trainen en oefenen. De OTO-dagen zijn twee jaar geleden gestart. Wat het inhoudt? Elke maand wordt er een OTO-dag georganiseerd voor 30 mensen. Gedurende twee jaar worden zo 22 dagen georganiseerd volgens eenzelfde stramien en maakt elke medewerker een OTO-dag mee. Het is een prachtige manier om mensen met elkaar in contact te brengen, inhoudelijk op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen, elkaars rollen te leren en te inspireren. De eerste twee jaar zitten erop, een nieuwe ronde is onlangs gestart. Weer 22 dagen, elke maand een, waarbij telkens dertig mensen deelnemen, leren, lachen en delen.

SSF 5889 Stokmans Teletrain KC RDW 20250506 2000px3

De Slimste Mens en een Escape Room; spelen maar!

Als je Teletrain uitnodigt om mee te doen in de organisatie en het bedenken van de inhoud van zo’n opleidingsdag, wat een OTO-dag eigenlijk is, dan weet je dat het geen standaard dag zal worden. Teletrain stelt voor om een OTO-dag te beginnen met een spel; het wordt een spel naar het voorbeeld van het alom bekende succesvolle tv-format van de Slimste Mens. Daarmee wordt de opleidingsdag niet alleen zinvol maar ook heel erg leuk. ‘s Ochtends een spel, om elkaar te leren kennen en kennis te delen. ’s Middags volgen deelnemers drie workshops. Twee over de as van de inhoud, een derde over een ander onderwerp. In de eerste reeks was dat communicatieve vaardigheden.

Van inzicht naar impact

Als de eerste OTO-dag zo succesvol is, wat kun je dan voor de tweede dag bedenken? Voor de tweede ronde van 22 OTO-dagen wordt vastgehouden aan hetzelfde stramien van een gezamenlijke ochtend en drie workshop in de middag. Om de ochtend knallend te beginnen wordt er nu gestart met een Escape Game waarin teams puzzels oplossen met opdrachten die rechtstreeks uit de praktijk komen. In de middag zijn er weer twee workshops over de as van de inhoud en een workshop over ‘impact van je werk’. De laatste workshop is een idee dat is voortgekomen uit de inzichten van de eerste serie OTO-dagen. Toen kwam nogmaals naar voren dat medewerkers een hoop mee maken. Ze zien bijvoorbeeld ongelukken op camera, of komen ter plaatse om het incident te beveiligen en af te handelen. De nazorg heeft meer aandacht nodig, zo bleek uit de eerste reeks. En dat pakten de organisatoren op voor de tweede reeks door een workshop helemaal te wijden aan impact van je werk. Hier worden verhalen met elkaar gedeeld, adviezen uitgewisseld en groeit er begrip voor elkaar.

SSZ 9976 Stokmans Teletrain KC RDW 20250506 2000px
Thijs Grift, programmamanager en trainer bij Teletrain
We creëren een veilige setting zodat mensen hun ervaringen kunnen delen en merken hoe fijn dit is. Het delen leidt ook tot meer kennis en meer begrip voor elkaar.

Praten mag en praten helpt

Thijs Grift, programmamanager en trainer bij Teletrain licht toe: De werkcultuur binnen deze doelgroep is nuchter en gericht op aanpakken – praten over persoonlijke impact gebeurt nog te weinig. We bedachten een werkvorm die mensen uitnodigt om te praten. Verhalen mogen verteld worden. We creëren een veilige setting zodat mensen hun ervaringen kunnen delen en merken hoe fijn dit is. Het delen leidt ook tot meer kennis en meer begrip voor elkaar. 

 

Roy Heiliegers, Adviseur vakbekwaamheid voor de leerlijn weginspecteurs bij de Gele Academie, van Rijkswaterstaat vult aan: Rijkswaterstaat opereert in een complexe wereld waarin wegverkeersleiders en weginspecteurs razendsnel schakelen. Elkaars rollen begrijpen is geen luxe – het is pure noodzaak. In scenario’s tijdens de trainingsdagen ervaren deelnemers hoe belangrijk het is om samen te werken en op elkaar te kunnen rekenen. “Je merkt dat deelnemers zich realiseren dat samenwerken de sleutel tot succes is”, legt Thijs uit.

SSZ 0011 Stokmans Teletrain KC RDW 20250506 2000px
Denise Stip, adviseur bij de Gele Academie van Rijkswaterstaat
Een OTO-dag levert zoveel meer dan inhoudelijke kennis. Door het spelelement worden mensen fanatiek en wordt er veel gelachen.

Lang leve het spelelement in ‘leren’: gamification

Wat deze aanpak zo effectief maakt? Gamification. Want ja, leren mag leuk zijn. Deelnemers ervaren dat ze door de speelse opzet actiever meedoen, sneller verbanden leggen en beter onthouden wat ze leren. “Een OTO-dag levert zoveel meer dan inhoudelijke kennis. Door het spelelement worden mensen fanatiek en wordt er veel gelachen.” zegt Denise Stip, Adviseur vakbekwaamheid voor de leerlijn WVL bij de Gele Academie.

 

Roy van Rijkswaterstaat vult haar aan: “De resultaten spreken voor zich. Deelnemers worden wijzer, maar misschien wel belangrijker: worden sterker als team. Ze begrijpen elkaar beter! En dat is precies de bedoeling. Rijkswaterstaat onderzoekt nu hoe deze manier van opleiden breder kan worden ingezet binnen de organisatie. Want als iets werkt, dan moet je het niet voor jezelf houden.”

SSZ 9980 Stokmans Teletrain KC RDW 20250506 2000px
Roy Heiliegers, adviseur bij de Gele Academie van Rijkswaterstaat
De resultaten spreken voor zich. Deelnemers worden wijzer, maar misschien wel belangrijker: worden sterker als team. Ze begrijpen elkaar beter!

Gouden inzichten

Maar het grootste succes? Dat zit ‘m in de impact op de praktijk. “Deelnemers ontwikkelen niet alleen meer inzicht in samenwerken, maar krijgen ook handvatten die ze direct kunnen toepassen. Zo ontstaat er een sterke transfer van de trainingsdag naar de praktijk,” zegt Sabine Bijvoet, projectleider en trainer bij Teletrain.

 

Mensen gaan met een andere blik terug naar hun werk. Ze beseffen: ik maak deel uit van een groter geheel, en mijn beslissingen hebben directe gevolgen voor anderen. Roy: “Dat maakt onze aanpak niet zomaar een trainingsdag, maar een mooie ervaring waar je in de praktijk wat aan hebt.”

Teamwerk dus, ook op organisatieniveau

Na de eerste serie van tweeëntwintig dagen en de start van de nieuwe serie van tweeëntwintig OTO-dagen voelen Teletrain en Rijkswaterstaat zich heel content met elkaar. Thijs van Teletrain: “Wij zijn op papier leveranciers maar het voelt meer als collega’s. Het is echt fijn om met elkaar zo nauw samen te werken. Voelen dat we allemaal werken aan een dag die voor de medewerkers van grote waarde moet zijn. Maar ook een feestje. We verrassen mensen, ze leren veel, ze leren van elkaar en ze krijgen er echt energie van. En het daarin is het spelelement van grote waarde. Het leereffect is bewezen groter maar vooral: we lachen wat af met elkaar. Daar kan eigenlijk geen teamuitje tegenop.

SSZ 0034 Stokmans Teletrain KC RDW 20250506 2000px
Sabine Bijvoet, projectleider en trainer bij Teletrain
Mensen gaan met een andere blik terug naar hun werk. Ze beseffen: ik maak deel uit van een groter geheel, en mijn beslissingen hebben directe gevolgen voor anderen.

Nieuwsgierig geworden?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best.

Contact