Nieuwsgierig geworden?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best.
Ja ik wil contact

Shared ontdekkingsgame geeft stafmedewerkers UWV een warm en informatief welkom

Om UWV-divisie Werkbedrijf goed te leren kennen, biedt de academie nieuwe stafmedewerkers van Shared Support een ontdekkingsgame aan. In de game los je opdrachten op, en kom je steeds meer te weten over collega’s, expertises en de belangrijkste thema’s binnen Werkbedrijf. Aanleiding om de onboarding anders in te richten was het verloop van medewerkers binnen Shared Support.

 

We willen dat stafmedewerkers meteen goed landen

Anouk Hupkes is adviseur leren en ontwikkelen en was betrokken bij de opdracht om de game te ontwikkelen: “Het uitreiken van een informatieboekje aan nieuwe collega’s bleek niet voldoende, en we willen dat stafmedewerkers meteen goed landen binnen onze organisatie. De game geeft ze een goede introductie. En zet ze meteen in positie om het management goed te kunnen adviseren en ondersteunen.”

Anouk Hupkes - Adviseur L&O
Voor ons belangrijk in de onboarding: naast dat je kennis van het krachtenveld krijgt, voel je je ook meteen thuis bij UWV divisie Werkbedrijf.

Eerste werkdag bij UWV divisie Werkbedrijf

Je gaat beginnen aan een nieuwe uitdaging. Het is je eerste werkdag bij UWV divisie Werkbedrijf. Als specialist ga je vanuit de staf het management adviseren. Jouw opdrachtgever is de heer Vledder. Mevrouw de Cock ondersteunt hem in projecten en zal jou ook op weg helpen. Spannend hoor! Je loopt het grote gebouw binnen en gelukkig kennen ze je naam bij de receptie. Tot nu toe gaat het uitstekend. Je neemt de lift naar de 6de etage en loopt de gang door en komt op de afdeling..

 

“Nee, mevrouw de Cock is er niet. Ze moest met spoed weg.” En dan klinkt de openingstune van Baantjer. Blijkbaar is dit de standaard ringtone van je nieuwe UWV werktelefoon. Je neemt op. Aan de andere kant van de lijn: “Met Vledder. Er moet per direct samen met de centrumgemeente een Werkbureau opgericht, waar burgers uit de hele regio terecht kunnen voor hun werk- en loopbaanvraagstukken. Ik ga een meeting in. Zet hem op.” Je kijkt om je heen. Op het haastig verlaten bureau van mevrouw de Cock zie je haar agenda en wat aantekeningen liggen. Dit zijn je enige hulpmiddelen. Aan de slag!

HighRes UWV00003617 UWV kantoren en voorbijgangers

Shared ontdekkingsgame helpt bij onboarding

Zo begint de onboarding game van UWV divisie Werkbedrijf. Met andere nieuwkomers binnen UWV divisie Werkbedrijf speel je de game. Het vertrekpunt is de agenda met wat aantekeningen. Je lost samen opdrachten op en komt steeds meer te weten. Je moet op zoek naar andere experts binnen de organisatie. Je start een Teams video meeting met de communicatieadviseur, je bezoekt in de andere toren een arbeidsmarktadviseur en ontrafelt puzzels die je de sleutel naar nieuwe kennis oplevert. De escape room leidt langs verschillende uitdagingen met als doel een beeld van de inhoud van de functies van alle shared support collega’s te achterhalen. 

 

De derde sleutel geeft toegang tot een bord met allerlei functietitels. Met touwtjes moeten de verse shared support medewerkers verbindingen leggen. Er ontstaat een kleurrijk web van mensen, contactgegevens en functietitels. Hupkes: “het onboarding spel vraagt om praktische vaardigheden en je bent met je hoofd bezig. En het is een sociaal gebeuren. Op mijn eigen familieweekend bedenken we ook ieder jaar een spel om samen bezig te zijn. Door het spelelement ga je naar huis met het gevoel ‘Ik ken al wat mensen’. In je eerste werkweek zul je makkelijker iemand bellen. En voor ons heel belangrijk: je voelt je meteen thuis bij UWV divisie Werkbedrijf.”

Monique Snijders - Deelnemer ontdekkingsgame
De dag vloog voorbij door de ingenieus opgezette game die afgewisseld werd met leuke interviews met staffunctionarissen uit het land.

4 redenen voor shared ontdekkingsgame als onboarding tool

 

De aanleiding om de shared support ontdekkingsgame te ontwikkelen is nieuwe collega’s beter te informeren. Welke leerdoelen zijn er nog meer voor stafmedewerkers met de training bereikt?

 

  • De nieuwe stafmedewerkers kennen de verschillende staf-expertises
  • De nieuwe stafmedewerkers begrijpen hoe ze onderling samenwerken om de uitvoering optimaal te ondersteunen.
  • De nieuwe stafmedewerkers ervaren dat je de ander nodig hebt om tot een goed advies te komen.
  • De nieuwe stafmedewerkers creëren en pro-actievere houding om elkaar vaker op te zoeken.

 

 

Tele’Train vindt balans in moeilijkheid shared ontdekkingsgame 

Deelnemer Monique Snijders is blij dat ze aan de introductie heeft meegedaan: “Ik ben wijzer geworden over het werk van de staffunctionaris en heb een aantal leuke gedreven collega’s leren kennen.” Ze waardeert vooral de creativiteit en originaliteit van het spel: “Aan ons de taak om door middel van het oplossen van puzzels, raadsels, opzoekvragen en interviews erachter te komen welke staffuncties er zijn binnen UWV divisie Werkbedrijf. Ook superleuk om te ervaren dat de informatie deels kwam van ‘echte’ UWV collega’s. De dag vloog voorbij door de ingenieus opgezette game die afgewisseld werd met leuke interviews met staffunctionarissen uit het land.”

 

Deelnemers ervaren de game als erg waardevol. In de evaluatie benoemen ze de afwisseling, samenwerking en opzet als zeer positief. De game helpt ze echt de organisatie te ontdekken:

 

  • “De onderlinge samenwerking en het ontdekken van de functie-inhoud van de verschillende staffuncties”
  • “Zeer leuk opgezet. Afwisseling tussen spel en interviews.”
  • “Samenwerking, gesprekken met experts en het leerelement.”
  • “Zeer leuk opgezet. Afwisseling tussen spel en interviews.” 

 

Hupkes is blij met het effect van de Shared support ontdekkingsgame: “Deelnemers aan de introductiegame zijn razend enthousiast en starten zelfverzekerd en beter geïnformeerd aan hun nieuwe functie.” Volgens Hupkes is Tele’Train in staat geweest ‘balans’ te brengen in de game: “De moeilijkheidsfactor van de oefeningen is goed. Je wil dat het spel niet te eenvoudig is, maar deelnemers moeten ook niet gefrustreerd raken doordat ze niet verder komen.”    

Nieuwsgierig geworden?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best.

Contact