Heb je een vraag over Grow & Go?

Ilke helpt je graag verder.
Stel je vraag
24-04-2024 / Blog

Het ontwikkelen van een aantrekkelijk leerlandschap

Versterk, vernieuw, vooruit. Op weg naar een aantrekkelijk leerlandschap.

Met onze onderwijskundige ervaring hebben wij al veel organisaties verrast met ontwerp en advies op maat. Vanuit een duidelijke en scherpe visie zorgen wij voor richting, structuur en samenhang met aantrekkelijke, uitdagende en effectieve leerroutes. Met onderweg een op maat gemaakt online en offline leeraanbod.

Trainingen, mooie en slimme e-learnings en catchy games. Hiermee zijn organisaties bewust bezig de juiste mensen te krijgen en te behouden. Volgens onze opdrachtgevers altijd verrassend, innovatief en uiterst effectief. Manager Grow&Go en expertise lead Ontwerp & Advies Ilke deelt als expertise lead Ontwerp & Advies vijf tips voor het ontwikkelen van een onweerstaanbaar leerklimaat. Waar zou jij graag meer over willen weten?

 

1. Maatwerk & personalisatie

Leerstijl en -behoeften verschillen per persoon. Door maatwerk en personalisatie voorop te stellen, kun je een leerklimaat creëren dat elke medewerker aanspreekt. Dit betekent dat je leeraanbod afstemt op de kennis, competenties en leervragen van zowel teams als individuele medewerkers. Gebruik hiervoor slimme technologie, zoals handige AI tools, om dit proces te vergemakkelijken en een leerervaring te bieden die voor iedereen werkt.

2. Combineer online en offline leren

Een aantrekkelijk leerklimaat omvat de ultieme mix van online en offline leerervaringen. Dit zogenaamde blended learning model benut de kracht van beide leervormen. Denk aan de combinatie van e-learning, apps en leerplatformen met fysieke workshops, rollenspellen en werkplekopdrachten. Deze aanpak zorgt ervoor dat het leren zowel flexibel als dynamisch is; volledig afgestemd op de behoeften van je organisatie.

3. Ontwikkel prikkelende leerroutes

Groei vindt plaats buiten de comfortzone. Door leerroutes te ontwerpen die uitdagend en soms pittig zijn, stimuleer je medewerkers om hun grenzen te verleggen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dit betekent niet alleen het aanbieden van geavanceerde content, maar ook het aanmoedigen van probleemoplossing en het kritisch en creatief denken binnen het leerproces.

4. Een positief en gezond leerklimaat

Een positieve leeromgeving is essentieel voor effectief leren. Dit omvat het ontwikkelen van een ondersteunende omgeving waarin medewerkers zich veilig voelen om vragen te stellen, ideeën te delen en uitdagingen aan te gaan. Door als onderwijskundigen aandacht te besteden aan het welzijn en de motivatie van medewerkers, bevorder je een cultuur waarin leren leuk, aantrekkelijk en uitdagend is.

5. Zet in op duurzame gedragsverandering

Het uiteindelijke doel van elk leertraject is niet alleen kennis vergroten, maar ook duurzame gedragsverandering bewerkstelligen. Dit vereist een doordachte aanpak waarbij aangeleerde vaardigheden en kennis regelmatig in de praktijk worden gebracht, gereflecteerd en verfijnd. Door leeroplossingen te ontwerpen
die gericht zijn op de toepassing in de ‘echte wereld’, zorg je voor een blijvende impact op zowel individuele als organisatorische groei.

Ilke Jeeninga - Manager Grow&Go en expertise lead Ontwerp & Advies
Leren vanuit nieuwsgierigheid, daar geloof ik in. Samen met de klant bouw ik aan mogelijkheden om die nieuwsgierigheid te prikkelen om zo het leren te stimuleren.