27-04-2022 / Jubileuminterview TT'er Elisa

"Schouders eronder en we zien wel of het lukt. Het mooie van Tele'Train is dat je zo veel kunt leren van anderen."

Elisa de Leeuw, learning developer

 

Jeugddroom

Als jong meisje wilde ik of juf of kunstenares worden. Een lastige keuze. Na mijn middelbare school ben ik een dubbele studie gaan doen: pabo en onderwijswetenschappen in Utrecht. Ik wist nog niet of ik voor de klas wilde staan. Op de universiteit raakte ik in de ban van de nieuwe digitale manieren van leren. Leuke en goede online leermaterialen maken, daar kon ik al mijn creativiteit in kwijt. Vroeger knutselde ik al power point presentaties in elkaar met interactie via ingesproken tekst. Spelenderwijs ging ik toen al op zoek naar creatieve manieren om een boodschap duidelijk, krachtig en aantrekkelijk over te brengen. Ik heb de pabo laten vallen en rondde de studie onderwijswetenschappen met een master in digitaal leren.

 

Learning developer

Ik ben learning developer, ja, dat is een fijne binnenkomer in het café. Ik ontwikkel leervormen voor volwassenen; dat is de kern van mijn werk. Dat kan een webinar zijn of een e-learningmodule. Samen met grafisch vormgever ben ik nu voor het eerst bezig met het maken van aan animatie; hoe gaaf is dat! In mijn studietijd dacht ik aan trainen en opleiden van kinderen en jongeren en nu maak ik leervormen voor volwassenen. 

 

Grow & Go

Ik kende Tele'Train al via de studievereniging. Nadat ik via LinkedIn heel spontaan contact heb gehad met Hester Mager ben ik op 1 april 2021 gestart. Met andere starters en junioren heb een jaar het Grow & Go programma gevolgd. Dit was een geweldige kans om het onderwijskundige beroep en mezelf beter te leren kennen. Ik vind zo veel dingen leuk en de onderwijskundige professie is super breed. Waar liggen mijn kracht en passie? Wat is mijn droombaan en hoe ga ik mijn werk vormgeven? Fijn ook dat het programma doorgaat en ik kan blijven leren en groeien. Creatief denken is zo'n nieuw thema waar ik veel zin in heb: een mix van out of the box denken, visual en design thinking, actief schrijven, zelfregie en persoonlijke effectiviteit. 

 

Verrast

Het groepsgevoel binnen Grow & Grow programma heeft me aangenaam verrast. Je leert ontzettend veel van en met elkaar en we hadden een superleuke klik. Wat me ook verrast is het enthousiasme van al mij collega's door de hele organisatie heen; dat werkt aanstekelijk. Het stimuleert me om het beste uit mezelf te halen en iets moois voor de klant te maken. Ik ben ook verrast door de energie die er vrijkomt om nieuwe ideeën te bedenken. Schouders eronder en we zien wel of het lukt. Het mooie van Tele'Train is dat je zo veel kunt leren van anderen. Mijn collega's inspireren me en dagen me uit.

 

Trots

Ik ben er trots op dat ik al vrij in mijn eentje projecten heb opgepakt. Ik mocht webinars voor het ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunen en deed individuele sessies met hoge pieten die op posten in het buitenland werkten. In het begin vond ik dit enorm spannend. Daar kom ik aan als groentje, maar ik werd snel als kundig gezien. Als je je rol maar pakt en inhoud inbrengt. 

In het diepe worden gegooid, hoort echt bij Tele'Train. Begin maar, pak het maar op. Dat geeft spanning en adrenaline. Alleen zo kun je jezelf stretchen, nieuwe dingen leren en iets over jezelf te ontdekken. En als je hulp nodig hebt, kun je dat altijd vragen aan ervaren collega's.

 

Werkgeluk

Ik word blij van de samenwerking met mijn collega's. We hebben superleuk team en een teamweekend voelt als een weekend weg met vrienden en vriendinnen. Werkgeluk zit voor mij ook in mooie e-learnings maken die van waarde zijn. Leervormen waar de klant blij mee is en waar medewerkers echt iets mee kunnen in hun werk. Dat geeft me voldoening. 

 

Uitdaging

Ik vind het heerlijk om micro e-learnings van ongeveer 10 minuten te ontwikkelen. Het is een hele uitdaging en zoektocht om tot de kern van iets te komen. Wat is echt belangrijk en wat wil je dat een deelnemer meeneemt? Wat moet er blijven hangen? En hoe kun je het leuk en spannend maken? En dat in 10 minuten, kom maar op!

 

Heftig

Soms kan het er heftig aan toe gaan. Ik moet gelijk denken aan de trainingen voor het UWV over omgaan met emotie en agressie. De deelnemers oefenen praktijksituaties via video's en audio-opnames: een boze klant en dat escaleert online of via whatsapp. Hoe reageer je daarop? Dan vind ik het echt fijn als deelnemers positief reageren en vertellen dat ze er in de werkpraktijk echt iets aan hebben.

 

Eigen stijl

Tijdens de coronacrisis heb ik creatieve dingen opgepakt: kleding maken, klussen in huis, schilderen en fotograferen. Van die laatste hobby's leer ik goed observeren. Wat zie ik? Is er een ander perspectief? Daarna wil ik het mooi op papier of op de foto zetten. Ik zou daarin graag mijn eigen stijl verder willen ontwikkelen. Nu ik het er zo over heb, denk ik dat dit ook in mijn werk een volgende stap is. Door het Grow & Go programma sta ik met beide benen in de praktijk van opleiden; ik weet nu hoe het werkt en hoe de processen met de klant gaan. Een van mijn leerdoelen is dat ik wat eigenwijzer wil zijn en er mijn ding van wil maken. Ja, ik wil mijn eigen stijl ontwikkelen en mijn creatieve ideeën meer op de voorgrond brengen. 

 

Lef en avontuur

Nee, je ziet mij niet snel bungeejumpen. Wel zou ik graag nog eens een verre reis maken. Ik heb nooit een tussenjaar gehad en wil graag andere culturen ontdekken in Azië. Maar ook Groenland en IJsland vind ik gaaf, lekker de kou in.

Voor mijn kunstzinnige hobby's heb ik ooit een Instagram-pagina aangemaakt. Daar doe ik weinig mee en misschien kan ik hierin mijn ondernemerschap verder ontwikkelen, wie weet, dat is ook een groot avontuur.