01-06-2022 / Interview

Kennismaken met: Sverre

Hoe onderscheid je je van andere learning consultants?

Mijn start in de Learning & Development wereld is misschien anders dan je zou verwachten. Ik was jarenlang aangesloten bij een jeugdcircus. Hier ben ik ooit zelf als deelnemer begonnen en uiteindelijk doorgestroomd als trainer. Een circusles is vergelijkbaar met een unieke sportles. Ik hield me als trainer bezig met hoe we kinderen circus skills konden aanleren en wat ze daarbij nodig hadden. Daarbij deden we allerlei onderdelen, van jongleren tot eenwieleren en van acrobatiek tot bal lopen. Je kan het zo gek niet verzinnen en dat vind ik leuk: je kan alle kanten uit én je ontwikkelt vaardigheden. Als circus trainer kwam ik erachter dat bijna niets onmogelijk is om aan te leren. Van tevoren denk je, ‘ik weet niet of ik dit kan’, maar met een goede uitleg en de juiste motivatie, kom je meestal waar je wilt komen. Oefening baart kunst! 

 

Wat is een eigenschap waar een learning consultant mee verder komt?

Of het nu gaat om het aanleren van nieuwe circus skills aan kinderen of het bedenken van boeiende leerervaringen voor een organisatie, ik probeer altijd een leervorm te vinden die aansluit bij de doelgroep. Als learning consultant is het belangrijk om jezelf af te vragen voor wie je het doet en waar zij op ‘aan’ gaan. Als je daar een passende werkvorm bij kan bedenken, speel je in op hun motivatie. Een goed luistervermogen komt daarbij van pas. De werkvorm moet daarnaast natuurlijk ook aansluiten bij wat je hen wilt aanleren. Als je hier als learning consultant de ultieme combinatie van kan maken, dan heb je een heel mooi leermiddel.

Hoe ben je bij Tele’Train terechtgekomen?

In Utrecht heb ik de opleiding Onderwijswetenschappen gevolgd, met daarna de Master Educational Sciences. Na mijn afstuderen was ik zoekende naar een ‘echte baan’, maar tegelijkertijd wist ik niet goed waar te beginnen en wilde ik eigenlijk eerst nog meer ontdekken binnen Learning & Development. Via mijn studievereniging kwam ik het Grow&Go traineeship van Tele’Train tegen en dat sprak me direct aan! Tijdens mijn studie vond ik het ‘Ontwerpen van Leerinterventies’ heel leuk, precies waar Tele’Train heel goed in is - een perfecte match dus! Samen met andere starters heb ik vervolgens een jaar lang het Grow&Go programma gevolgd. Het was de uitgelezen kans om het onderwijskundige beroep beter te leren kennen. Binnen Learning & Development heb je veel verschillende takken die ik tijdens mijn traineeship uitvoerig heb kunnen bekijken.

 

Welk onderdeel past het best bij je?

Als fervent liefhebber van spelletjes, ben ik binnen Tele’Train inmiddels aangesloten bij de expertiselijn Game-based Learning. Ik geloof dat leren prikkelend en uitdagend moet zijn. Door kleine game elementen te integreren in leerervaringen kun je dit bereiken. Het helpt de doelgroep te betrekken en motiveren om te blijven leren en groeien. Buiten mijn werk blijf ik mijn nieuwsgierigheid ook prikkelen, wat ervoor zorgt dat ik bijna iedere maand weer een andere hobby heb. Ik vind het leuk om te blijven leren en iedere keer wat nieuws te ontdekken. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met haken - ik maak een tas!