Speel je met een vraag?

Grisella Haaze, sales consultant, helpt je graag verder
Ja ik wil contact
17-04-2024 / Nieuws

Wat kunnen we leren van mieren?

Tele’Trainers Grisella en Irene nemen deel aan Next Learning 2024 in Den Bosch en worden ondergedompeld in actuele thema’s binnen L&D. Een dag vol waardevolle inzichten, waaronder een wijze les uit de mieren cultuur.

Tijdens Next Learning wordt dieper ingegaan op systemisch kijken en ontdekken we hoe leren deel uitmaakt van een ecosysteem. Neem bijvoorbeeld het systeem in een mierenkolonie. In een kolonie bestaat naast de werkmieren een zogenoemde ‘gekke mier’. Deze wil altijd afwijken van de rest en bedenkt nieuwe plannen. Langzaamaan neemt de mier onder leiding van de trendsetters de rest van het mierenvolk mee. Het is hét perfecte voorbeeld voor een goede directie om altijd aandacht te hebben voor afwijkende meningen. Want juist dat zijn de aanjagers voor innovatie. De beste ideeën komen van de medewerkers van een organisatie.

Hieronder delen we graag nog vijf interessante takeaways van het Next Learning congres met je.

💡 In ons onderwijssysteem wordt er te weinig tijd besteed aan leren hoe je moet leren. Het is vooral gebaseerd op het aanleren van kennis, in plaats van op vaardigheden. Terwijl dat juist minstens zo belangrijk is.

💡 AI kan de mens niet vervangen, maar een L&D’er die goed kan werken met AI kan wel de medewerker vervangen die dit niet kan.

💡 Er wordt vaak te snel door de doelgroep analyse heen gegaan, terwijl het ontzettend waardevol is om een grote, gevarieerde doelgroep in te zetten om een ontwikkeling tot stand te brengen. De 'Design Thinking' ontwerpmethode helpt hierbij.

💡 Ontwikkel een leerinterventie niet alleen voor het grootste deel van de doelgroep, maar zorg voor toegang voor iedereen.

💡 Het is waardevol om als L&D’er 'business minded' te zijn: wat zijn de doelstellingen van de organisatie en wat zijn de bijbehorende KPI’s; hoe komen we daar?

Grisella en Irene kijken uit naar verdere uitwisseling van tips en ervaringen, neem gerust contact op. Leuk om samen te sparren!